privatni vrtić koloseum • Milana Rakića 125g (ugao sa Murmanskom) Beograd, Zvezdara / Mirijevo • upis cele godine

Home Blog Psovanje kod dece

Psovanje kod dece

Psovke kod dece nisu retkost. Psovanje je loša navika, ali naiđu trenuci kada mališani počnu da izgovaraju ružne reči. Roditelji ostaju šokirani i očajni ne znajući odakle psovke kod dece i kako da se nose sa situacijom.

Deca se ne rađaju sa takvim rečnikom, što znači da su psovke negde čuli, u nekom kontekstu, kod kuće, u vrtiću, na igralištu ili  gledajući  televiziju jer su dostupne na svakom ćošku i iz svakodnevnog govora prešle u literaturu , pozorište, film i javni govor. Mlađa deca poput sunđera upiju i ponove sve ono što čuju. Deca nas gledaju i slušaju. Mnogo više nego što smo mi toga svesni. Iako ne možemo u potpunosti kontrolisati njihovu komunikaciju sa drugom decom, ipak treba da budemo što pristuniji.

Deca često upotrebljavaju loše reči, znajući da je to zabranjeno. Iz dečije perspektive psovke su zabavne jer proizvode smešne reakcije i smešne izraze lica roditelja i okoline. Takvo dečje ponašanje u osnovi nije nezdravo, jer prirodno ispituju granice do kojih mogu da idu.

Kada mlađa deca koriste psovke, najbolje rešenje je ignorisati ih. Ako ne reagujete, verovatno više neće koristiti loše reči, jer im psovke bez reakcije neće biti zabavne.  Njihovo starosno doba im ne dopušta da u potpunosti razumeju značenje neprimerenih reči.

Starijoj deci, od 4 do 6 godina, objasnite tačno značenje nepoželjnih reči. Korigujte decu i opominjite, svaki put kada izgovore psovku. To će pomoći detetu da razmisli dva puta, pre nego što posegne za neželjenim rečima.  Demistifikovanjem neprimerenih reči one gube tajanstvenost i deca prestaju da ih koriste.

Ono što deca uče kod kuće, ponavljaju na drugim mestima, pa je neophodno da unutar svoje porodice ne psujete i vređate jedni druge, čak ni u šali. Vaspitanje prema primeru je najvažnije.

Zapamtite, ako zbog psovki vičete na decu ili ih kažnjavate bez ikakvog objašnjenja, mališani neće shvatiti da njihovo ponašanje nije prikladno. Jedino što će shvatiti je da se u svetu odraslih galamom i grubim ponašanjem rešavaju svi problemi. Koliko će period psovanja potrajati prvenstveno zavisi od vašeg stava I koliko ste spremni da se posvetite rešavanju ove prolazne faze u razvoju deteta.

Neki od linkova na ovu temu koje možete pogledati:

Zelena Učionica Dete Psuje? Donosimo 3 saveta za rešavanje ovog problema.

Najbolja Mama na Svetu U pi mater moje dete psuje

Akademija Oxford Da li vase dete psuje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontakt