privatni vrtić koloseum • Milana Rakića 125g (ugao sa Murmanskom) Beograd, Zvezdara / Mirijevo • upis cele godine

Home Blog Izostanak deteta iz vrtića

Izostanak deteta iz vrtića

Pri upisu deteta u vrtić i razgovoru sa osobom zaduženom za prvi kontakt neizbežno pitanje roditelja je  “a šta kada dete ne ide u vrtić!?” Za 90% roditelja to je pitanje svih pitanja. Koliko god im se dopao vrtić, atmosfera, vaspitači upis deteta visi o koncu ukoliko odgovor na ovo pitanje nije zadovoljavajući.

Strah je opravdan, ali samo delimično…

 Slušajući druge roditelje, prijatelje čija deca već idu u privatne vrtiće roditelji dobijaju poluinformacije i dezinformacije i njihov strah je s te strane opravdan. Najveći deo privatnih predškolskih ustanova na neki način kompenzuje umanjenu subvenciju za dane kada dete ne ide u vrtić. Hteli ili ne privatni vrtići posluju po tržišnom principu i moraju da ovu problematiku regulišu na korektan i prihvatljiv način za roditelje kako bi omogućili svoj rad… u suprotnom se deca ne bi upisivala u privatne vrtiće.

Za roditelje koji razmišljaju o upisu deteta u privatni vrtić evo par činjenica o celom i umanjenom iznosu subvencije u odnosu na dolaznost deteta u vrtić, pa procenite sami da li ima mesta da ova tema bude presudna za upis deteta u privatni vrtić:

  • ekonomska cena koju je preporučio i utvrdio kao osnovicu za subvenciju Grad Beograd je oko 28.000 dinara
  • u slučaju dolaynosti deteta ceo mesec u vrtić iznos subvencije je 80% od utvrđene ekonomske  cene
  • ukoliko vrtić u koji upisujete dete ima nižu cenu od utvrđene ekonomske cene roditelji dobijaju 80% od te niže cene
  • Subvencija se umanjuje ukoliko dete ne ide ceo mesec u vrtić na sledeći način iznos subvencije se deli sa brojem radnih dana, a za svaki dan koji dete izostane dobija se 50% od punog dnevnog iznosa
  • za mesec u kojem je uplaćeno manje od 50% ekonomske cene Grad ne isplaćuje iznos subvencije roditeljima

Rezime, za svaki dan koji vaše dete izostane iz vrtića subvencija će biti umanjena za oko 500 dinara. Imajte na umu, nije dobro ni za razvoj deteta ni za realizaciju aktivnosti u vrtiću da svoje mališane dovodite kao u igraonicu, kada stignete i ako stignete. Za roditelje koji decu dovode redovno u vrtić i isključivi razlog za izostanak deteta iz vrtića je godišnji odmor i bolest deteta ne postoji finansijski bauk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontakt