privatni vrtić koloseum • Milana Rakića 125g (ugao sa Murmanskom) Beograd, Zvezdara / Mirijevo • upis cele godine

Home Blog Upis u privatni vrtić uz subvenciju Grada

Upis u privatni vrtić uz subvenciju Grada

Tema o kojoj je mnogo puta pisano, ali za roditelje koji prvi put upisuju dete u vrtić uvek su prisutne dileme i nedoumice kojim redom i kako do subvencije.

Pravo na subvenciju Grada imaju roditelji koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • Državljani Republike Srbije
  • Prijavljeni na teritoriji grada Beograda
  • Poseduju odbijenicu

Da pojasnimo, pravo na subvenciju mogu da ostvare i strani državljani koji imaju potvrdu o stalnom boravku na teritoriji grada Beograda, roditelji deteta mogu biti u statusu zaposlen, nezaposlen ili student, a odbijenica je potvrda od strane predškolske ustanove čiji je osnivač grad Beograd da dete nije upisano iz razloga nedovoljnog kapaciteta. Odbijenicu možete dobiti ukoliko dete nije primljeno posle redovnog prolećnog konkursa ili na lični zahtev tokom cele godine.

Nakon upisa deteta u vrtić naša ustanova predaje potrebna dokumenta za regulisanje prava na deo naknade boravka deteta u vrtiću. Dakle vaše je da nam dostavite potrebnu dokumentaciju, a mi obavljamo u vaše ime administrativne poslove.

Iznos subvencije: odlukom Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda objavljenoj u Službenom listu grada Beograda br. 90/23 od 01. decembra 2023. godine iznos mesečne subvencije za roditelje je 33.000 dinara. Naznačeni iznos Sekretarijat uplaćuje direktno na račun predškolske ustanove, a roditelj uplaćuje eventualnu razliku do pune mesečne cene vrtića.

Nosioci prava na subvenciju i samog obligacionog odnosa sa Sekretarijatom su roditelji, koji u ovom slučaju daju saglasnost da se sredstva koja oni dobijaju uplate direktno na račun vrtića. Privatna predškolska ustanova može da pomogne u komunikaciji sa Sekretarijatom, ali ni na jedan način ne može da utiče da li će i kada će sredstva biti ispalćena. Iz dosadašnjeg iskustva uplate su bile redovne i ovaj način rešavanja subvencije na relaciji roditelji-sekretarijat-vrtić u potpunosti funkcioniše.

Za prvi mesec boravka deteta u vrtiću Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda ne isplaćuje iznos subvencije. Zakonodavac povremeno menja pravila, pa je možda najuputnije da nas pozovete pre kretanja u ovu „akciju“ i dobijete kompletnu informaciju za pokretanje postupka nadoknade dela troškova boravka deteta u privatnom vrtiću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontakt