privatni vrtić koloseum • Milana Rakića 125g (ugao sa Murmanskom) Beograd, Zvezdara / Mirijevo • upis cele godine

Home Blog Šta da radim kada tuđe dete udari moje

Šta da radim kada tuđe dete udari moje

U situaciji kada mu je dete povređeno, svaki roditelj ima potrebu da ga zaštiti. Ipak, ove stvari se dešavaju, te moramo biti pripremljeni na to i naučiti kako bi trebalo reagovati za dobrobit dece.

Kada je naše dete povređeno, bez obzira na okolnosti, to će odmah probuditi zaštitnički instinkt.  Sigurno ćete misliti kako otac deteta koje je povredilo vaše nema nikakvu disciplinu, ili pak kako je vaspitačica mogla da ne predvidi ovakvo ponašanje među decom.

Sasvim je razumljivo da reagujete na ovakav način, ali prisetite se kako je trogodišnjacima koji posmatraju izlive besa kod odraslih. Uvek to imajte na umu, pa će vam biti potpuno jasno da je važno da reagujete na drugačiji način.

Ovakve situacije se često dešavaju deci, pa je zato važno da budete pripremljeni i razmišljate o svemu na vreme.

Posmatrajte iz dečje perspektive

Znamo da mališani nisu poznati po samokontroli. Dete često može osećati nešto što će ga pogurati ka agresivnom ponašanju, a ni oni ni mi ne razumemo zašto. Baš zato je važno da odrasli budu u blizini.

Iako je vama sasvim normalno da reagujete impulsivno kada se desi neka ovakva situacija, važnije je da detetu pokažete da to nije prihvatljivo ponašanje.

Moramo imati na umu da i naša, ali i tuđa deca, uvek gledaju. Oni zaista obraćaju posebnu pažnju na to kako mi reagujemo, naročito u stresnim situacijama. Kada trogodišnjak koji je udario drugara pred sobom vidi odraslog kako ludi, neće tako naučiti ono što je potrebno. 

Ostanite smireni

Ako roditelj napadača ne reaguje, možete vi. Pitajte svoje dete da li je uredu, jer mu je sigurno teško u tom momentu. Mirno se obratite i drugom detetu i recite da je povredilo vašeg mališana. Na ovakav način podstaći ćete i vaspitačicu i drugog roditelja da urade nešto. Vaša mirna reakcija pokazaće deci da će sve biti pod kontrolom.

Ako bude sledećeg puta…

Iako ste reagovali mirno, važno je da budete spremni na to da se slična stvar može ponoviti. Ako se ponovi, onda postoji malo ozbiljniji problem. Svako dete u vrtiću treba da se oseća sigurno, a loše ponašanje odraslih im to neće pružiti.

Ukoliko se situacija dogodi ponovo, važno je da razgovarate mirno o svemu. Porazgovarajte sa vaspitačicom i ispričajte šta vas to brine. Pitajte koji su njihovi koraci u rešavanju problema. Važno je da oni porazgovaraju sa roditeljima tog deteta i ukažu im na to da se ovakvo ponašanje mora rešiti.

Naravno da će se većina roditelja naći u ovakvoj situaciji nekada i da će imati potrebu da fizički i emotivno zaštiti svoje dete. Zato je važno da znamo na koji način da reagujemo i rešimo situaciju, kako bismo najbolje zaštitili dete.

Preuzeto sa sajta YUMAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontakt