privatni vrtić koloseum • Milana Rakića 125g (ugao sa Murmanskom) Beograd, Zvezdara / Mirijevo • upis cele godine

Home Blog Kada i kako na nošu

Kada i kako na nošu

Učenje dece na nošu često kod roditelja izaziva veliku napetost. Mnogi to vide kao neko takmičenje – što  ranije njihovo dete nauči na nošu, smatraju da je pametnije, a oni bolji roditelji. Ovo je besmislica. Ako pokušavate da dete naučite na nošu pre nego je ono spremno, to je odličan put za frustraciju i traumatizovanje deteta. Dete mora biti fizički i psihički spremno za nošu.

Svako dete je drugačije i u tome i jeste čar. Naučite to da cenite. Većina  dece počne da uči na nošu između druge ili treće godine, iako ima izuzetaka koji to savladaju već sa 20 meseci. Dečacima po pravilu treba duže da nauče da idu na nošu nego djevojčicama. Skoro sva deca nauče sama da idu u WC do četvrte godine, iako se mokrenje u krevetu može nastaviti i do pete godine kod otprilike 10% dece. Nema potrebe da žurite sa tim, jer bi mogli da se suočite sa drugim težim problemima.

Morate da se potrudite da pripremite dete za nošu. Osnovni znak koji će vam pokazati da je dete spremno je da samostalno i stabilno sedi na noši. Ostali signali: ostaje suvo duže od 2 sata, posle velike nužde traži da se presvuče, samo traži nošu ili sweda na nju…

Pre nego što krenete da navikavate dete na nošu, važno je da ga upoznate sa delovima tela, njihovom funkcijom i nazivom koji ćete koristiti za obavljanje nužde (najčešće “pipi” ili “kaka”).

Kada se približi vreme za učenje nošu izvadite napolje i ostavite je na vidnom mjestu. Onda objasnite detetu šta je to i za šta služi, ali nemojte ga siliti odmah da sedne. Recite mu za početak da će je koristiti jednog dana.

Ako ste dobro obavili sve pripreme, nećete imati prevelike poteškoće sa navikavanjem deteta na nošu. Upamtite da morate nagrađivati detetov uspeh i nikako ih ne smete kažnjavati za neuspeh. Dete treba da se raduje danu kada će savladati odlazak u WC poput odraslih. Sve se dešava u svoje vreme.

Mišljenja dečijih psihologa, pedijatara i drugih znalaca su veoma oprečna na ovu temu,  a možete da pogledate i informacije na nekom od ovih linkova pa odlučite sami kada i na koji način da svoje dete naviknete na nošu. Vaše dete će  jednog dana biti spremno za ostavljanje pelena i tada će čitav proces biti mnogo lakši i manje stresan. Ne upoređujte svoje dete sa komšijinim detetom. To ništa ne dokazuje!

Neki od linkova na ovu temu koje možete pogledati:

YU Mama Privikavanje na nošu

Devetmeseci.net Zbogom pelenama za samo nedelju dana (tehnika Christine Coppa)

Blog Bebina Ishrana Neverovatna tehnika Felom tehnika

Na donjem linku možete prelistati kontraverznu, ali usko vezanu za ovu temu, slikovnicu Miško Piško… Komentari za ovu knjigu idu od skandalozna mrlja na policama knjižara do slikovnice koja pomaže detetu i njegovim roditeljima da lakše i opuštenije prebrode period privikavanja na nošu. Prosudite sami,  upozoravamo vas na nekonvencionalni pristup i “nezgodne” reči za dečije uši:

http://childrenslibrary.org/icdl/BookPreview?bookid=marmis1_00380070&route=text&lang=Serbian&msg=&ilang=Croatian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontakt