privatni vrtić koloseum • Milana Rakića 125g (ugao sa Murmanskom) Beograd, Zvezdara / Mirijevo • upis cele godine

Izbor vrtica u sedam koraka

ništa se ne podrazumeva…Izbor vrtića u 7 koraka

Kada donesete odluku da dete upišete u vrtić nameće se pitanje dobrog izbora za vas i vaše dete.
Par saveta koji će možda biti od koristi.

 • Planiranje

  Upis deteta u vrtić je aktivnost koja zahteva vreme. Opredelite period kada dete polazi u vrtić kako bi pre toga imali dovoljno vremena da obavite sve potrebne korake vezane za izbor vrtića.

 • Lokacija

  Nemojte voziti decu sa jednog kraja grada na drugi “jer je taj vrtić najbolji u gradu”. Dobro je izbeći da provedete par sati dnevno u gradskoj gužvi, iskoristite ga kvalitetno sa porodicom. Sigurno je da na vašoj svakodnevnoj putanji vezanoj za obavljanje dnevnih obaveza postoji dobra predškolska ustanova.

 • Sajt vrtića

  Pregledajte sajtove vrtića za koje ste zainteresovani. Kako je sajt prvi susret sa ustanovom važno je da pruža vama najbitnije informacije, redovno ažuriran, te odslikava pristup rukovodećeg tima organizaciji i vođenju celokupne ustanove.

 • Razgovor sa roditeljima

  Raspitajte se kod roditelja čija deca su smeštena u ustanovu koju ste odabrali, zapažanja i iskustva drugih su veoma dragocena. Doduše obazrivo, ne odgovara nam svima isto a i poneki su skloni senzacionalizmu.

 • Poseta vrtiću

  Zakažite posetu bez deteta odabranim vrtićima, jer nije sve šta želite da saznate za njihove uši. Osmislite unapred listu pitanja, nećete se svega setiti bez prethodne pripreme. Lični utisak je presudan, a “vizuelnu inspekciju” obavite ozbiljno i detaljno . Obratiti pažnju na čistoću, prirodnu osvetljenost i proveternost, opremljenost vrtića, raspored i sadržaj prostorija, postojanje zasebnog dvorišta, odnos osoblja prema deci i između sebe, i najvažnije na samu decu koliko vam izgledaju veselo i ispunjeno, zadovoljno mestom gde se nalaze.

 • Lista pitanja

  Sigurno treba saznati radno vreme i uz dogovor moguć boravak deteta van radnog vremena, broj dece po grupi, strukture grupe, sistem subvencije, odrednice ugovora koji potpisujete, opšta sigurnost i bezbednost dece, dnevne i dodatne aktivnosti, kako je organizovana ishrana… ostala pitanja mogu biti lična i vezana za vase sklonosti, ali svakako ih postavite. Obavezno zapamtite šta je na Vas ostavilo najveće utiske, pozitivne i negativne.

 • Sumirajte

  Odluku donesite uvažavajući detetovu ličnost i svoja očekivanja. Uložite dovoljno truda u startu dok ne pronađete ustanovu koja je po meri deteta i Vas. Svako kasnije menjanje vrtića je dodatna glavobolja i moguća trauma za dete. Uloženo vreme i strpljenje s početka će se sigurno isplatiti.


Kontakt